Pazartesi, Aralık 23

Türkiye’de gıda sektöründe son 11 yılda 24 çocuk iş kazası mağduru oldu: İSİG

Raporda, ölen çocukların hafif işlerde değil, diğer işçiler gibi ağır şartlarda çalışırken iş kazası mağduru oldukları belirtildi.

REKLAM

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu (İSİG), pazar günü Türkiye’de gıda sektöründe işyerlerinde yaşanan yaralanma, ölüm ve hayatını kaybeden işçilerin yaş aralıklarına ilişkin bir rapor yayınladı.

2013-2024 dönemini inceleyen raporda, 11 yıllık dönemde 407 işçinin “çalışırken” iş yerinde yaralandığı belirtiliyor.

Ölenlerden 24’ünün çocuk olduğu açıklandı. Hayatını kaybeden çocuklardan 17’sinin 15-17 yaş aralığında, 7’sinin ise 14 yaş altında olduğu açıklandı.

Bu rakam son 11 yılda 407 gıda işçisinin hayatını kaybettiği rakamın yüzde 6’sına tekabül ediyor.

İSİG, ölen çocukların hafif işlerde değil, diğer işçiler gibi ağır şartlarda çalışırken iş kazası mağduru olduklarını söyledi.

En fazla ölüm ise 174 kişiyle 30-49 yaş grubunda yaşandı. Bunu 88 ölümle 18-29 yaş grubu ve 79 ölümle 50-64 yaş grubu takip ediyor.

Hayatını kaybeden 407 işçiden sadece 12’sinin sendikalı olduğu, 395’inin ise sendikasız olduğu iddia edildi.

En fazla ölüm 2023’te görüldü

Gıda sektöründe son 11 yılda en yüksek kayıp 58 ölümlü vakayla 2023 yılında yaşandı. 2024 yılında şu ana kadar 16 işçinin öldüğü söyleniyor.

Ölümlerin 81’i ezilme, 71’i trafik kazası, 45’i yüksekten düşme, 45’i boğulma ve zehirlenme, 36’sı yanık, 32’si beyin kanaması, 25’i şiddet sonucu meydana geldi. 22’si elektrik, 12’si intihar, 11’i elektrik kesintisi, 8’i Kovid-19 hastalığı, 6’sı parça düşmesi, 13’ü ise diğer nedenlerden kaynaklandı.

Raporda, “iş makinelerinin altında ezilme, makineye uzvun sıkışması, kabin ile asansör duvarı arasında sıkışma” gibi durumlar ezilme nedeniyle ölümlere örnek olarak gösteriliyor.

Gıda sektöründe işçi ölümlerinin cinsiyet dağılımına baktığımızda %8’inin (33) kadın, %92’sinin (374) erkek olduğunu görüyoruz.

Ölü işçilerin silosu; fırın; soğuk odalar, fındık ve patates depoları; Tavuk-hindi, makarna, konserve, süt, narenciye ve kayısı ambalajı, meyve suyu, dondurma, mantar ve şeker üreten fabrikalarda çalıştıkları belirlendi.

Hayatını kaybeden işçilerden 28’inin mülteci olduğu iddia edildi. Bunlardan 13’ünün Suriyeli, 7’sinin Afgan, 2’sinin Iraklı, 2’sinin Türkmen, 2’sinin Özbek ve 2’sinin Pakistanlı olduğu bildirildi.

Vakaların yüzde 10’u 16 milyona yakın nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da görülürken, yüzde 48’i diğer illerde görüldü. Irak’ta da bir işçinin öldüğü bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: