Salı, Kasım 19

Yemek pişirme günleri sona erdi: Artık yemekler yazıcılarda basılacak

Dijital devrim, mutfak robotları kavramına yeni bir boyut kazandırdı.

REKLAM

Dijital devrim, mutfak robotları kavramına yeni bir boyut kazandırdı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Columbia Üniversitesi’nden bir grup mühendis, 3D yazıcıları mutfağa taşıdı.

Örneğin bilgisayarda şekli çizilen bir kurabiyenin çıktısı alınır ve aynı anda 3 boyutlu yazıcıda pişirilir.

Ev tipi 3D gıda yazıcıları geliştirmeyi hedefleyen robot bilimi profesörü Hod Lipson, yemek pişirmenin dijital çağın çok gerisinde olduğunu söylüyor:

“Mutfakta hâlâ mağara adamları gibi açık ateşte yemek pişiriyoruz. Bu çok ilkel bir davranış. Ancak bu teknoloji mutfağa girdiğinde bir devrim yaratacak. İnsanlara bu keşfi anlattığımda tepkileri nesilden nesile değişiyor. Bazıları “Bu kötü bir fikir, eskisi gibi her şeyi kendim yapmak istiyorum” derken, genç kuşaklar yazılımla yemek pişirmenin tamamen doğal olabileceğini söylüyor.”

Bu küçük mutfak devrimlerini test etmek için ideal yerlerden biri olarak ünlü bir Manhattan restoranı seçildi.

İlk kez mutfakta buluşan şefler ve mühendisler, bu yazıcıların performansını birlikte değerlendiriyor.

Ancak Fransız şef Hervé Malivert gibi yıllarını mutfakta geçirmiş bazı kişiler bu devrimi kolay kabullenmiyor gibi görünüyor:

“Sebze, süt ürünleri, tavuk ve balıkla farklı tatlar yarattıktan sonra gıda baskısına hazırdık. Bir şef olarak benim endişem yemeğin dokusunun kaybolması. Çünkü yazıcının yazdırması için her şeyi karıştırmanız gerekiyor.

Evet, bu yazıcının kartuşuna yalnızca püre haline getirilmiş yiyecekler yerleştirilebilir. Uluslararası Aşçılık Merkezi öğrencileri yaratıcılıkta sınır tanımadı ve yumurta, somon, çikolatalı sufle gibi pek çok farklı lezzeti kartuşlara yükleyerek birçok başarılı deneye imza attı.

Ancak Şef Malivert hâlâ ikna olmuş görünmüyor:

“Bu yazıcıyı yalnızca kestane veya sebze püreleriyle oluşturulmuş desenlerle bir tabağı süslemek için kullanabilirim. Yemeğin ana yemeği klasik yöntemlere göre pişiriliyor. Yani dekorasyon için faydalı ama örneğin bir et yemeği hazırlamak için mi? Hımm… Sanmıyorum.”

Kolombiya Üniversitesi’ndeki bilim insanları bu yazıcının ev versiyonunu zaten ürettiler. Yazıcı, farklı yoğunluktaki püreleri kullanmak için çok sayıda kartuşla birlikte gelir. Profesör Lipson, bu yazıcının gıda alerjisi olanlardan, kendi ev yapımı yemeklerini pişirmek isteyen ancak zamanı olmayanlara kadar pek çok farklı gruba hitap edeceğini söylüyor:

“Bu yazıcıyla kendimiz pişiremediğimiz, satın alamadığımız ya da bize pişirecek birisinin olmadığı pek çok farklı yiyeceğe ulaşabiliyoruz. Üstelik internet bağlantılı yazıcılar sayesinde yemek tasarımlarımızı sevdiklerimize gönderebiliyor ve onlar için uzaktan pişirebiliyoruz. Bazı tarifler internette viral hale gelebilir. Bu buluş aynı zamanda kişinin sağlık durumuna özel diyetlerde de kullanılabilir.

Bu yazıcılar birçok soruyu gündeme getirirken uzmanlar, yemek tarifleri yerine yazıcı tasarım tariflerini paylaştığımız günlerin çok da uzakta olmadığını söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: